Vad är en spelautomat

 

Världens första spelautomat

Världens första spelautomat var inspirerad av poker och skapades av Sittman och Pitt i New York City år 1891. Det var en ganska komplicerad maskin som innehöll fem hjultrummor som kunde visa upp totalt 50 spelkortssymboler. Maskinen, som färdigställdes år 1891, ställdes upp i stadsdelen Brooklyn. Den blev en stor succé, och snart tillverkade man flera spelmaskiner av samma sort eftersom så många barer runt om i staden ropade efter dem.

För att spela på den här pokermaskinen stoppade man i ett femcentsmynt (”nickel”) och drog i en spak. Själva grundkonceptet för spelautomater fanns alltså där redan från början. När man drog i spaken började hjultrummorna att snurra, och sedan gällde det att de visade upp en tillräckligt bra pokerhand när de stannade.

Den här ursprungliga pokermaskinen hade inte någon automatisk utbetalningsfunktion, utan man fick vända sig till baren för att få sin belöning. Istället för pengar fick man någon produkt från baren, i enlighet med reglerna för just den baren. En förhållandevis låg hand som par i kungar kunde ge en öl, medan en hög hand kunde ge lyxiga cigarrer och flera drinkar.

Det var inte ovanligt att barer mixtrade med maskinerna och tog bort spader tian och hjärter knekten, vilket dramatiskt minskade chansen för att spelaren skulle få Royal Flush.

The Liberty Bell – världens första spelautomat med automatisk utbetalning

Exakt när världens första spelautomat med automatisk utbetalning stod färdig vet vi inte, men det var någon gång under perioden 1887 – 1895. Den uppfanns av Charles Fey i San Francisco och hade bara tre hjul och fem symboler. Att den hade betydligt färre möjliga vinnande kombinationer än pokermaskinen i New York gjorde det enklare att få till en automatisk utbetalningsfunktion.

The Liberty Bell

Nu för tiden sitter en minnesskylt på platsen i San Francisco där Charles Fey hade sin verkstad, platsen där han skapade Liberty Bell – världens första spelautomat med automatisk utbetalning.

Liberty Bell var en trehjulig slotmaskin med fem symboler: ruter, spader, hjärter, hästsko och klockan Liberty Bell. Högsta vinsten var tio femcentsmynt, det vill säga totalt 50 cent. För att vinna detta pris krävdes tre klockor på rad på vinstlinjen.

Liberty Bell blev en stor succé, men efter några år förbjöds den här typen av spel i Kalifornia. Lagarna såg dock annorlunda ut i andra delar av USA så Charley Fey tillverkade slotmaskiner som skickades till andra delstater.

En Liberty Bell från år 1899 har bevarats och går att se hos Nevada State Museum.

Kopior

Föga förvånande började det så småningom dyka upp efterapningar av Liberty Bell från andra tillverkare. Till exempel lanserade Herbert Mills en slotmaskin år 1907 och marknadsförde den under namnet Liberty Bell. Till en början kopierade man Feys symboler rakt av, men efter ett tag lanserade man en alternativ modell som bland annat hade en lagerkrans och USA:s flagga bland symbolerna.

När man inte längre var beroende av hur många spelautomater som Charles Fey lyckades producera exploderade marknaden, och snart stod det automatiska spelautomater i mängder av salooner, raksalonger, cigarrbutiker och bordeller runt om i USA.

Operator’s Bell

Operator’s Bell var en spelautomat som i grunden var mycket snarlik Charles Fey´s Liberty Bell, men där det gick att sätta på en mekanism som skickade ut tuggumin. Tuggumina var fruktsmakande, och för att passa det temat försågs spelautomaten med symboler från fruktriket: apelsin, citron, plomon och körsbär. Man behöll klockan som symbol, och lade till en sticka Bell-Fruit Gum. Denna sticka tugummi är den ursprungliga BAR-symbolen.

Att ha frukter som symboler blev populärt, och snart var det många tillverkare som apade efter konceptet, bland annat Jennings, Pace, Watling och Caille.

Money Honey

Money Honey var världens första helt elektromekaniska spelautomat. Den tillverkades av Bally och lanserades år 1963.

Money Honey

Redan på 1940-talet fanns det maskiner med elektromekaniska delar (bland annat Bally´s pokermaskin High Hand) men Money Honey var den första renodlat elektromekaniska.

Användandet av elektrictet gjorde att spaken på sidan av maskinen inte längre var nödvändig, men många speltillverkare har fortsatt göra maskiner med spak eftersom så många spelare gillar att dra i spaken och tycker det är roligare än att trycka på en knapp eller använda autoplay.

Världens första videoslot

Världens första videoslot – där animerade hjul visas på en skärm – skapades i Kearny Mesa, Kalifornien, år 1976. Bakom det banbrytande spelet stod det Las Vegas-baserade företaget Fortune Coin Co (som sedan köptes upp av IGT).

Som skärm användes en modiferad 19-tums Sony Trinitron.

Den första prototypen ställdes upp på Las Vegas Hilton Hotel.

Separat bonusbana

På 1990-talet började det dyka upp videoslots med separat bonusbana (”second screen”). Två av pionjärerna var Three Bags Full (lanserad i Australien) och Reel ´Em In (lanserad i USA).